Logo de Loop'r

Wannûh klets

Waar soortgelijke evenementen te kampen hebben met een terugloop van het aantal bezoekers, doet Wannûh klets het hartstikke goed. 16 december was al snel uitverkocht. Volgens Rien is dit succes te danken aan een aantal sterke punten: een gevarieerd programma, vaste zitplekken in een mooie ruime zaal, een gezellige afterparty, goede ontvangst en faciliteiten voor artiesten… om er maar een paar te noemen. Maar laten we eerlijk zijn… hét sterke punt achter Wannûh klets is toch echt Rien Bekkers. Zijn visie op het evenement, zijn inzet om artiesten te strikken (begint al in januari!), zijn uitgebreide netwerk, maar vooral zijn enthousiasme.

Zelf is hij, in zijn eigen woorden: “al 43 jaar bezig met deze flauwekul”. En zo’n uitspraak is typerend voor Rien. De man die een groot deel van zijn leven op het podium heeft gestaan, zalen toespreekt en aan het lachen maakt, is bijzonder bescheiden als het om hem persoonlijk gaat. Ook in ons gesprek praat hij liever over Wannûh klets dan over zichzelf.

Reizend door Nederland als Rinuske Brok (de piloot), De Rinuske de sleurklager, Rinuske T(r)ap en Rinuske d’n Brillenmaker heeft Rien veel prijzen gewonnen (twee maal de zilveren narrenkap, en kampioen van Zuid-Nederland), Tegelijkertijd heeft hij ook ervaren dat elke stad, dorp of regio zijn eigen manier heeft om dit soort evenementen te organiseren. En “wat in Twente werkte, past niet bij Beneden Leeuwen, en wat in bij Beneden Leeuwen werkt, past niet bij Roosendaal”. Ook Olland heeft z’n eigen sfeer en cultuur en in de jaren dat Rien betrokken was bij Wannûh klets, is het wel duidelijk geworden wat in Olland “werkt”. Er komt bij Wannûh klets niemand achter de microfoon die niet eerst ergens door Rien gezien is. Behalve een succesvol tonprater, met vele optredens per jaar, heeft hij op een aantal plaatsen mensen opgeleid tot tonprater.

 

Ondanks zijn enthousiasme en energie, vindt Rien het tijd om het stokje door te geven. Hij wil plaats maken voor de jonge garde…. We weten nu al dat we hem gaan missen, maar begrijpen zijn redenen.

Het toeval wil, dat Rien volgend jaar 44 jaar tonprater is. Dat is een jubileumjaar (4×11). En volgens een mooi traditioneel gebruik, zou Wannûh klets in Olland in 2024 een jubileum avond kunnen worden voor Rien. Dat betekent dat de artiesten voor niets komen optreden en dat de opbrengsten van Wannûh klets naar een goed doel gaan dat van tevoren is gekozen. Zou dat niet een prachtig mooi eerbetoon zijn aan Rien en zijn jarenlange inzet voor Wannûh klets? En wie zou zin hebben om hierin het stokje van Rien over te nemen? We horen het graag!